Rentevoet Lening

De rentevoet van een lening kan regelmatig veranderend en verschilt van kredietverstrekker tot kredietverstrekker. De rentevoet voor een lening kan vast of variabel zijn over de termijn van de lening. De rentevoet van een lening ligt lager als de termijn lager korter is.

Vaste Rentevoet

Een vaste rentevoet is een rentevoet die de hele termijn hetzelfde blijft. Het voordeel van de vaste rentevoet is dat je op voorhand wat het maandelijks bedrag zal zijn van je lening van het begin tot het einde van de termijn. Vooral als de rentevoet laag ligt is het aantrekkelijk om voor een vaste rentevoet te kiezen. Het nadeel is weer dat de vaste rentevoet een stuk hoger lager dan de variabele rentevoet.

Variabele Rentevoet

Een variabele rentevoet is een rentevoet die in de loop van de termijn van de lening kan veranderen. De rentevoet van de variabele rentevoet ligt een pak lager dan die van de vaste rentevoet. Vaak kan je hierdoor een hoger bedrag lenen. De variabele rentevoet kan zakken waardoor het bedrag voor de terugbetaling in dalende zin herzien. De variabele rentevoet kan buiten dalen ook gaan stijgen, in de meeste gevallen zal dit ook waar zijn. Er is een beperking opgelegd op het maximale percentage de rentevoet kan stijgen.