Lening Berekenen

Een lening berekenen kan snel en gemakkelijk op basis van uw inkomsten en vaste kosten. Aan de hand van de soort van lening die u wilt aangaan verschilt de manier van het berekenen van uw lening. Vaak gaat men een lening aan voor de koop van een huis, auto of voor persoonlijke redenen.

Een lening wordt gegeven door een kredietverstrekker zoals een bank die dan weer de garantie wilt dat de lening en de interesten daarop zullen worden terugbetaald. Bij een hypothecaire lening wordt het huis als onderpand gegeven, moest de lening dan niet worden terugbetaald dan zal de kredietverstrekker het huis verkopen om het geld te recupereren.

Hoewel je de lening zelf kan berekening is het aangeraden om de lening te laten berekenen door een professional. Zo bent u zeker van de juiste voorwaarden en komt u niet voor verassingen te staan.

Vaste en variabele rente

De rentevoet is zeer belangrijk bij het berekenen van de lening. Een rentevoet kan in het begin van de lening worden vastgelegd of in de loop van de tijd variëren.

  • Vaste rentevoet: Met een vaste rentevoet blijft de rente de hele lening hetzelfde en weet je op voorhand hoeveel interest je zal moeten betalen. Zo voorkom je verassingen als de rentevoet plotseling stijgt. Zeker wanneer de rentevoet laag staat is het interessant om te kiezen voor een vaste rentevoet.
  • Variabele rentevoet: de variabele rentevoet is een rentevoet die meermaals wordt herzien in de termijn van lening. De variabele rentevoet is afhankelijk van de evolutie van de index en kan zowel stijgen als dalen. In het begin van de lening zal de variabele rentevoet lager liggen bij een vaste rentevoet maar in de meeste gevallen zal deze stijgen na verloop van tijd. De rentevoet kan niet onbeperkt stijgen, er zijn door de wet beperkingen opgelegd die voorkomt dat de rentevoet plotseling enorm stijgt.