Hypothecaire Lening

Een hypothecaire lening is een lening aangevraagd voor de aankoop van een onroerend goed, voornamelijk een huis of een appartement. Het onroerend goed wordt dan bij hypothecaire lening als onderpand gebruikt zodat de hypotheek nemer (een financiële instelling zoals een bank) enige waarborg heeft voor het verlenen van de lening. Wanneer de hypothecaire lening niet kan worden terugbetaald door de hypotheek gever kan de financiële instelling het onderpand op eisen. Op hetzelfde onroerend goed kunnen meerdere hypothecaire leningen worden aangevraagd zolang de totaalsom van deze leningen niet de waarde van het onroerend goed overschrijdt.

Een hypothecaire lening is een lening op lange termijn en vaak ook voor grote bedragen. Het geleende bedrag wordt door de financiële instelling in een keer voorgeschoten voor de betaling van het onroerend goed. In de volgende maanden betaald de hypotheek gever een vooraf bepaald bedrag terug van de lening met interest naargelang de huidige rentevoet en de termijn van de hypothecaire lening.

Schuldsaldoverzekering

Een schuldsaldoverzekering is een verzekering die je afsluit op je hypothecaire lening. Bij een overlijde dekt de schuldsaldoverzekering de uitstaande saldo van de hypothecaire lening. Afhankelijk van de formule die je kiest betaald de verzekering de rest van de lening of een deel er van terug. In de meeste gevallen zat dit 100% van het ontleende bedrag zijn.